Bezlepkový růžový brownies ☽Čoko-ládka☾
Ahoj! Jsem extra čokoládový bezlepkový brownie, který určitě (!) potěší každého milovníka čokolády. Pomazlím duši, nakrmím mozek a potěším tělo. Bez lepku.
Tento recept vystačí na střední plech.
Ingredience:
- 2 hrnky kakaa
- 1 a 1/2 plechovky kokosové smetany nebo krému
- 1 hrnek čirokové mouky
- 1 a 1/2 hrnku banánové mouky
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce namletého a namočeného lněného semínka
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hořké čokolády
- 250 ml rýžového sirupu
- 100 ml datlového sirupu
Postup:
Předehřát troubu: Předehřejte troubu na 170 °C (s ventilátorem).
Příprava těsta: V míse smíchejte všechny suché ingredience kromě čokolády. Poté přidejte mokré suroviny: kokosovou smetanu, rozpuštěný kokosový olej a oba sirupy. Důkladně promíchejte, až vznikne hladké tekuté těsto.
Vylití těsta: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
Přidání čokolády: Navrch rozprostřete nasekanou hořkou čokoládu.
Pečení: Pečte 30–35 minut na 170 °C . Při kontrole špejlí by mělo být těsto mírně vlhké – po vychladnutí brownie ztuhne.
Květy růže: Po vychladnutí posypte brownies sušenými květy růže, které dodají dortu nejen krásu, ale i jemnou vůni a chuť.
Tip:
Posipejte brownies s květi ruže. Nechte brownies zcela vychladnout před krájením. Výsledek? Dokonalá čokoládová dobrůtka, kterou si prostě zamilujete! 😊
Jak brownies trošku odlehčit?
Říkala mi kamarádka, že pro ni byly brownies trochu hutné. Jak je případně odlehčit?
- Použít méně kokosového oleje.
- Místo oleje přidat rostlinné bezlepkové mléko, třeba ovesné.
- Přidat 1/2 lžičky kamenné soli, aby nebyly tak slepené.
- Vynechat čokoladu.
