Jablečný crumble ☽Koník☾
Ahoj! Jsem jablečný crumble. Zní to sice docela fancy, skoro jako něco z britského dvora, ale ve skutečnosti jsem jen výborný jablečný koláček z Čech. Huuhu, milujííí. :)
Už dlouho koukám na fotky typu jablečný crumble, ale vůbec se mi nelíbí recepty – laktóza, bílá mouka, cukr... Nic pro mě. Tak jsem se rozhodla udělat vlastní variantu. Tentokrát s lepkem, abyste si nemysleli, že se s trochou špaldové mouky nedá taky péct.
BTW, recept je pro cca 20 kousků – na hodně malý plech.
Ingredience:
Těsto:
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 4 lžíce javorového sirupu (nebo podle chuti)
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kešu másla
Jablečná náplň:
- 3 větší jablka – oloupaná a nastrouhaná
- 3 lžíce ghí
- 3–4 lžíce javorového sirupu
- skořice (podle chuti)
Postup:
Příprava trouby a těsta: Předehřejte troubu na 165 °C (s ventilací). V míse smíchejte všechny suché suroviny, přidejte kokosový olej, kešu máslo a javorový sirup. Promíchejte a promačkejte rukou, dokud nevznikne těsto podobné tomu na klasický koláč.
Příprava na pečení: Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozprostřete do plechu vyloženého pečicím papírem.
Jablečná náplň: Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozložte na těsto. Na jablka udělejte malé hrudky z ghí, pokapejte je javorovým sirupem a případně posypte skořicí podle chuti.
Dokončení těsta: Druhou polovinu těsta rozložte na jablečnou vrstvu. Jemně ji přitlačte a trošku propíchejte vidličkou.
Pečení: Dejte plech do trouby a pečte asi 40–45 minut, dokud není povrch krásně zlatohnědý.
Voilá, finito! Přišlo mi to jako rychlovka a dost jednoduchý recept s výbornou odměnou. Mňam!
