Jablečný crumble ☽Koník☾

22.10.2024

Ahoj! Jsem jablečný crumble. Zní to sice docela fancy, skoro jako něco z britského dvora, ale ve skutečnosti jsem jen výborný jablečný koláček z Čech. Huuhu, milujííí. :)

Už dlouho koukám na fotky typu jablečný crumble, ale vůbec se mi nelíbí recepty – laktóza, bílá mouka, cukr... Nic pro mě. Tak jsem se rozhodla udělat vlastní variantu. Tentokrát s lepkem, abyste si nemysleli, že se s trochou špaldové mouky nedá taky péct.  

BTW, recept je pro cca 20 kousků – na hodně malý plech.

Ingredience:

Těsto:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce javorového sirupu (nebo podle chuti)
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kešu másla

Jablečná náplň:

  • 3 větší jablka – oloupaná a nastrouhaná
  • 3 lžíce ghí
  • 3–4 lžíce javorového sirupu
  • skořice (podle chuti)

Postup:

  1. Příprava trouby a těsta: Předehřejte troubu na 165 °C (s ventilací). V míse smíchejte všechny suché suroviny, přidejte kokosový olej, kešu máslo a javorový sirup. Promíchejte a promačkejte rukou, dokud nevznikne těsto podobné tomu na klasický koláč.

  2. Příprava na pečení: Těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozprostřete do plechu vyloženého pečicím papírem.

  3. Jablečná náplň: Nastrouhaná jablka rovnoměrně rozložte na těsto. Na jablka udělejte malé hrudky z ghí, pokapejte je javorovým sirupem a případně posypte skořicí podle chuti.

  4. Dokončení těsta: Druhou polovinu těsta rozložte na jablečnou vrstvu. Jemně ji přitlačte a trošku propíchejte vidličkou.

  5. Pečení: Dejte plech do trouby a pečte asi 40–45 minut, dokud není povrch krásně zlatohnědý.

Voilá, finito! Přišlo mi to jako rychlovka a dost jednoduchý recept s výbornou odměnou. Mňam!