Jablečný koláč ☽Juju☾

18.09.2024

Ahoj! Jsem bezlepkový koláč jménem Juju. Pohladím duši a odlehčím tělo. Rádi mě upečete hlavně na podzim, kdy je hojnost jablek a hrušek.

Ingredience:

Těsto:

  • 50 g ovesné mouky
  • 270 g mandlové mouky
  • 3 lžíce tapiokového škrobu
  • vanilka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce ghí

Náplň 1:

  • 4 větší jablka
  • 2 lžíce ghí
  • 2-3 lžíce javorového sirupu
  • skořice (případně kardamom)

Náplň 2:

  • 2-3 větší jablka
  • 2 lžíce ghí
  • 2-3 lžíce javorového sirupu
  • volitelně další koření podle chuti

Postup:

Moje recepty jsou vždy flexibilní, záleží na tom, jak se právě cítím a co chci přidat. Ráda vás pozvu, abyste dělali totéž a tvořili podle své nálady. Základem ale je.... Připravit těsto, smícháme všechny suché suroviny v misce, přidáme sirup a rozpuštěné ghí. Těsto musí pěkně držet pohromadě. Pokud ne, přidáme ještě trochu ghí. Poté ho necháme chvíli odpočinout, aby se lépe spojilo.

Mezitím se pustíme do přípravy jablek na náplň 1. Jablka nakrájíme podle nálady, ale měly by být přibližně stejně silné plátky. Na pánvi rozehřejeme ghí s kořením, přidáme sirup (dávejte pozor, aby se nespálil) a poté jablka. Restujeme je asi 10-15 minut, dokud nezměknou. Pokud jsou příliš suchá, přidáme trochu vody. Opečená jablka přendáme na talíř a necháme vychladnout.

Pokračujeme s náplní 2. Jablka tentokrát nakrájíme hezky rovnoměrně. Opět rozehřejeme ghí s kořením a jablka krátce orestujeme – asi 5 minut, aby zůstala pevná, ale získala hezkou zlatavou barvu. Hotová jablka přendáme na talíř a necháme vychladnout.

Vracíme se k těstu. Vymažeme formu a těsto do ní prsty pěkně vtlačíme. Propíchneme ho vidličkou a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 160 °C s ventilátorem.

Vyndáme, necháme těsto trošku ochladit pak navrstvíme náplň 1, poté krásně rozložíme náplň 2. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 25 minut při stejném nastavení.

Voilà, je hotovo!

P.S. Do jablek můžete vždy přidat různé sušené ovoce a restovat ho společně s jablky. To je na vás. Občas přidávám datle nebo rozinky. Jablka můžete nahradit hruškami, jen přizpůsobte dobu restování.