Podzimní sladký chléb ☽Rovnodennost☾

23.09.2024

Ahoj! Jsem podzimní, hřejivý sladký chléb jménem Rovnodennost, protože jsem vznikl právě v tento magický den.

Přichází čas tmavých, chladných dnů, a proto si musíme dopřát sladké dobroty, které nás zahřejí. Jablka můžeme nasbírat přímo na naší zahradě. To je pravá radost!

Ingredience:

  • 3 větší jablka, nebo 5 menších
  • rozinky - hrst
  • 3 lžíce ghí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2/3 plechovky kokosové smetany
  • 1/2 hrnku třtinového cukru (případně kokosového cukru, ale množství lehce navýšíme, protože je méně sladký)
  • 1 + 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Příprava jablek:
    Nakrájíme jablka a připravíme zahřátou pánev. Přidáme ghí, rozinky a špetku skořice. Jakmile se uvolní vůně, přidáme nakrájená jablka a opékáme přibližně 10 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu. Poté je dáme stranou.

  2. Příprava těsta:
    Nejprve důkladně smícháme všechny suché suroviny: špaldovou a pohankovou mouku, sodu, mletá lněná semínka, tapiokový škrob, skořici a cukr. Poté přidáme rozpuštěný kokosový olej a kokosovou smetanu. Vše dobře promícháme, až vznikne hladké těsto - ne příliš tekuté, ale ani příliš hutné. Mělo by mít konzistenci, která se snadno roztírá do formy. Těsto nalijeme do formy na chléb vyložené pečicím papírem

  3. Pečení:
    Pečení probíhá ve dvou krocích. Nejprve těsto pečeme v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 10 minut. Poté formu vyndáme a na povrch těsta rovnoměrně rozložíme opečená jablka. Následně chléb vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 25 až 30 minut. Průběžně kontrolujeme, aby se jablka nepřipálila a těsto nebylo příliš mokré. 

Necháme chléb chvíli vychladnout a poté ho vyjmeme z formy. Dokonce vypadá i hodně fotogenicky. :)

Voilà, njam, a je hotovo!